Monthly Archives: October 2013

Pinjaman Susah Hendak Lulus ? Isteri Jadi Mangsa

Pinjaman susah hendak lulus ? Isteri jadi mangsa.

Malam ini saya hendak kongsi tentang pinjaman perumahan dan satu cara bagaimana hendak lulus pinjaman, mungkin juga boleh diguna pakai oleh rakan-rakan yang mempunyai masalah lulus pinjaman.

Ini adalah salah satu nasihat yang saya beri kepada seorang kenalan ketika sesi TT. Saya lebih penting wujudkan perancangan terlebih dahulu sebelum membuat sesuatu perkara. Kerana perancangan yang baik akan memberitahu “what to do next” supaya kita tidak akan stuck di kemudian hari dan skil hanya akan membuat atau mendapat sesuatu benda dengan mudah dan cepat.

Continue reading

Bahagian 2 : Perbelanjaan Mengunakan Sampul, Teknik Lama Tapi Masih Power

Bahagian 2 : Perbelanjaan mengunakan sampul, teknik lama tapi masih power

Ulasan daripada post yang sebelum ini, teknik perbelanjaan mengunakan sampul yang saya gunakan ini terbahagi kepada 2 bahagian iaitu

1) Knows your financial expenses
2) Perbelanjaan mengunakan sampul

Continue reading

Bahagian 1 : Perbelanjaan Mengunakan Sampul, Teknik Lama Tapi Masih Power

Bahagian 1 : Perbelanjaan mengunakan sampul, teknik lama tapi masih power

Hari ini saya hendak berkongsi berkaitan “Perbelanjaan Mengunakan Sampul” atau “Envelope Budgeting”. Teknik ini bukanlah perkara baru tetapi telah lama digunapakai oleh orang ramai dan banyak diajar oleh Financial Planner.

Saya ada menerima beberapa pertanyaan mengenai mereka yang berminat menceburi bidang hartanah dan tidak kurang juga berkaitan masalah kewangan. Jesteru itu elok saya berkongsi teknik ini yang diajarkan oleh kawan isteri saya ketika kami baru berumah tangga dan teknik ini banyak membantu kami dalam mengurus perbelanjaan.

Continue reading

Always Minta Penyewa Cadangkan Tarikh Akan Bank-in Duit Sewa Jikalau Penyewa Minta Bayar Lewat Sikit

Tenant Management 101 – Always minta penyewa cadangkan tarikh akan bank-in duit sewa jikalau penyewa minta bayar lewat sikit.

Post hari ini ringkas sahaja dan post yang panjang saya akan karangkan pada hujung minggu terutamanya yang memerlukan pengiraan, mulai hari ini semua kes cara saya handle penyewa saya akan letakkan di bawah Tenant Management 101 supaya senang nak cari

Continue reading

Refinance Loan Baru Diluluskan Untuk Tempoh 35 Tahun – Fast Action Fast Result

Refinance loan baru diluluskan untuk tempoh 35 tahun – fast action fast result

Ini post pembakar semangat, minggu lepas, saya terima email daripada daripada rakan yang mengikuti blog saya bertanyakan berapa jumlah sebenar beliau akan dapat cash-out .Yang menarik tu, beliau terus pergi pohon refinance selepas saya post , apa alternative refinance bagi cash-out maximum tenure 10 tahun. Inilah yang dikatakan fast action fast result. Letter of Offer masih baru lagi iaitu 08/10/2013.

Continue reading

Jualan Barang Kemas Yang Pertama. Berapakah Keuntungan Saya ?

Jualan barang kemas yang pertama. Berapakah keuntungan saya ?

Minggu ini saya ada membuat jualan barang kemas pertama saya iaitu berupa 2 rantai tangan pasir 10g setiap satu. Alhamduliah dalam masa 5 jam, barang kemas tersebut di “lock” oleh rakan-rakan facebook.

Sebelum tu, saya amat terasa berat hendak jual apabila terima stok kerana harga barang sangat murah sesuai untuk buat Ibu Emas dan harga jual pun murah juga.

Continue reading

Penyewa Senyum Gembira Bila Saya Naikkan Sewa? Biar Betul

Penyewa senyum gembira bila saya naikkan sewa? Biar betul

Dah macam tajuk harian metro agaknya. Berani saya katakan ramai pemilik rumah sewa di luar sana terasa berat hati untuk menaikkan rumah rumah sebab malas hendak ‘bergaduh’ penyewa atau takut penyewa terutamanya yang good paymaster akan move-out. Atau kalau naik pun, penyewa tidak berapa gembira. Sebab apa saya cakap macam tu, sebab saya adalah salah seorang daripada mereka pada seketika dulu.

Continue reading

Kawan adik saya kerugian puluhan ribu ringgit akibat terkena penipuan jerat cinta. Apa patut beliau lakukan ?

Kawan adik saya kerugian puluhan ribu ringgit akibat terkena penipuan jerat cinta. Apa patut beliau lakukan ?

Mula-mula saya malas hendak share al-kisah cerita ni sebab macam cerita dongeng, lepas tu bila fikir-fikir balik rasanya ramai orang senasib macam ini dan nanti kalau ada orang tanya macam mana nak buat kalau dah financially tercekik, boleh suruh baca post ini.

Cerita bermula begini , hujung minggu lepas hari Ahad, adik saya telefon tanyakan nasihat saya berkaitan kawannya yang sudah kena tipu cinta hati dan sekarang ni dihimpit hutang credit card dan hutang personal loan yang bertimbun.

Continue reading

Perihal penilaian rumah lelong dan fius TNB meter pun kena kebas

Perihal penilaian rumah lelong dan fius TNB meter pun kena kebas

Hari ini bawa Valuer untuk buat penilaian harga rumah bagi rumah yang baru menang lelong bulan di Taman Putra Kajang. Ada dua benda yang menarik boleh dikongsi

# 1 – Macamana valuer buat penilaian kalau rumah lelong ada pemilik

Tanyakan kepada valuer tadi macamana diaorang buat penilaian kalau rumah lelong yang mana pemilik masih tinggal. Untuk makluman, penilai selalu akan ambil gambar rumah luar dan dalaman serta membuat lakaran pelan rumah

Continue reading

Kenapa saya mula terlibat dalam pelaburan emas ? Apa kaitan dengan pelaburan hartanah saya ?

Kenapa saya mula terlibat dalam pelaburan emas ? Apa kaitan dengan pelaburan hartanah saya ?

Hari ini baru sahaja terima pembelian emas saya pertama untuk pelaburan emas iaitu berupa dua utas rantai tangan  yang seberat 10g setiap satu.

Setelah dua bulan saya cuba fahami tentang emas dan perniagaan emas, dengan ilmu yang tidak seberapa ini, minggu ini saya baru mula membeli dan akan mula berniaga emas. Minggu ini saya telah beli 47g barang kemas sebagai permulaan dan minggu ini juga saya telah menubuhkan satu company milikan tunggal untuk tujuan ini.

Continue reading