Cara Saya Memang Berbeza

Cara Saya Memang Berbeza

1. Saya suruh refinance, dia cakap tidak boleh nanti kena bayar bulan-bulan tinggi, cashflow negative
2. Saya suruh panjangkan tempoh hutang, dia cakap tidak boleh nanti kena bayar interest banyak


3. Saya suruh ambil MRTA sahaja, dia cakap ambil MLTA coverage protection tidak berkurangan
4. Saya suruh upah orang buat kerja, dia cakap rugi bayar dekat orang
5. Saya suruh ambil yang mampu bayar sewa, dia cakap ambil yang offer rental tinggi
6. Saya suruh jangan beli undercon, dia cakap developer offer best
7. Saya suruh buat join account bank, dia cakap orang lain tidak suggest buat macam tu
8. Saya suruh ambil personal loan untuk consolidate hutang, dia cakap tak boleh hutang dah nak habis
9. Saya suruh beli apartment yang murah dulu, dia cakap landed lebih untung
10. Saya suruh guna wife loan, dia cakap tak nak remeh temeh dengan wife dia
11. Saya suruh leverage adik-beradik, dia cakap susah nak berurusan dengan adik-beradik ni
13. Saya suruh buat financial fixing dulu, dia cakap nak cari rumah dulu
14. Saya suruh start fikir extra income, dia cakap dah penat kerja
15. Saya suruh pergi sewa tempat murah sikit, dia cakap tak boleh jauh nak pergi kerja
16. Saya suruh refinance yang boleh beri maksimum value, dia cakap nak cari best rate
17. Saya suruh remortgage rumah yang dah habis bayar, dia cakap tidak boleh sebab dah jimat tidak payah bayar duit rumah

Lastly,Saya suruh cari orang lain, dia cakap tak boleh sebab nak berguru dengan orang dah ada pengelaman.hmmm

“Dia” refer to mindset orang baru nak mula.

4 thoughts on “Cara Saya Memang Berbeza

  1. abu yusuf

    Tuan,

    Jika saya nak refinance rumah saya kepada loan yang mempunyai facility od against property di bank islamic ade tak tuan?

    Atau hanya loan konvensional sahaja yang ade od?

    Reply
  2. siti fariza

    Salam En Jamal,

    Bagaimanakah saya hendak berguru dengan tuan.. ada prosedure tertentu? Ini adalah berkenaan pengurusan hutang.

    Boleh hubungi saya di 0122255349 (Fariza)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *