Jumlah Wang Yang Diperlukan Untuk Membeli Rumah

Jumlah Wang Yang Diperlukan Untuk Membeli Rumah

Lanjutan daripada pengkongsian saya tentang Subsale Property Cost Estimator. Disini saya ingin mengulas lebih lanjut berkaitan jumlah yang diperlukan untuk membeli rumah. Tujuannya ialah untuk rakan sekalian agar lebih bersedia dari segi kewangan apabila hendak membeli kelak.

property-estimator-cost

Antaranya kosnya ialah

Kos 1 : Downpayment

Seperti yang telah diketahui oleh kebanyakan orang, jumlah yang diperlukan sama ada 10% hingga 30%. Ia bergantung kepada jumlah peratusan pinjaman kewangan yang bakal diluluskan. Untuk makluman, bagi hartanah komersil, pihak bank boleh memberi pinjaman sehingga 85%, jadi downpayment sebanyak 15% perlu disediakan.

Walau bagaimanapun, jumlah ini boleh dikurangkan apabila membeli dibawah “bank value” dan “mark-up” harga S&P.

Kos 2 : S&P Lawyer Fee & MOT Fee

Kos yang kedua ialah kos yuran guaman dan kos pindah milik (MOT). Yuran guaman adalah tetap dengan mengunakan formula dibawah.

SNP-legal-fee

Manakala formula untuk kos pindah milik ialah

SNP-stamp-duty

Apa yang saya ingin highlight kan ialah kos pelbagai yang dikenakan oleh pihak lawyer lebih kurang berjumlah dalam lingkungan RM1000 hingga RM3000. Selalunya kos ini membuat kita merasakan yuran guaman berbeza. Dibawah adalah contoh kos pelbagai guaman salah satu rumah saya.

lawyer-disbursement

Hints: Saya tidak suka meminta yuran guaman dikurangkan sebaliknya saya mengunakan khidmat mereka sepenuhnya, contohnya meminta mereka semak status bumi lot dengan pemaju, meminta mereka dapatkan original loan agreement dan apa-apa sahaja yang difikirkan berkaitan.

Kos 3 : Loan Lawyer Fee & Stem Duti

Formula kos yuran guaman pinjaman adalah sama dengan kos yuran guaman S&P, cuma ia agak rendah sedikit kerana mengunakan jumlah pinjaman sebagai asas pengiraan. Dan kos pelbagai yuran guaman juga hampir sama seperti diatas.

Manakala stem duti adalah sebanyak 0.5% daripada jumlah pinjaman.

Kebiasaan kos ini boleh dimasukkan didalam pinjaman.

Kos 4 : Valution Fee

Valution fee atau yuran penilaian adalah kos untuk membayar juru nilai hartanah yang akan datang membuat anggaran harga rumah anda kelak. Namun yuran penilaian adalah mengikut formula seperti dibawah

Valution-fee

Minimum yuran adalah RM400

Perlu diingat, selalunya juga ada kos pelbagai akan dikenakan seperti kos pengangkutan yang dikenakan dalam lingkungan RM200 to RM400.

Kos 5 : Kos Insuran MRTA / MRRT / MLTA

Kos ini bergantung kepada jumlah pinjaman, umur peminjam dan tempoh pinjaman. Walaupun sesetengah pihak bank ada menawarkan sebanyak tambahan 5% lagi untuk menampung Kos 3 , Kos 4 dan Kos 5.

Jadi memudahkan pengiraan , saya mengunakan formula untuk MRTA ialah
5% X jumlah pinjaman – [ Kos 3 + Kos 4]

Bagi umur saya sekarang, jumlah lebihan sememang tidak mencukupi, jadi saya meminta pengawai bank memendekkan tempoh perlindugan, selalunya untuk 20 tahun walaupun tempoh pinjaman adalah 30 tahun.

Banyak pendapat menyarankan agar kos 3,4 & 5 dibayar sendiri, jadi kemungkinan besar saya akan ulas lebih lanjut berkaitan topik ini post yang lain berdasarkan pandangan saya.

Kos 6 : Utility

Kos ini sangat minimum iaitu lebih kurang dalam RM1000 sahaja.

Penutup
Kalau merasakan pengiraan diatas sangat komplek, boleh download Subsale Property Cost Estimator di sini.
Sekian dan selamat malam

15 thoughts on “Jumlah Wang Yang Diperlukan Untuk Membeli Rumah

  1. Boltz

    Assalamualaikum tuan Jamal.. Terima kasih atas perkongsian ilmu yang sangat berguna ini.. Saya sudah pun download excell cost estimator dan ianya sangat bermanafaat.. Terima kasih..

    Di sini saya ada 2 soalan berkenaan kos-kos peguam yang terlibat semasa kita membeli sesebuah rumah.. Saya sebenarnya masih keliru mengenai beberapa kos utama yang peguam kenakan semasa pembelian rumah.. Boleh kiranya tuan perincikan mengenai kos-kos utama serta tujuannya seperti kos YURAN GUAMAN BANK, dan YURANG GUAMAN S&P..

    Soalan kedua, adakah boleh saya menggunakan cost estimator (bahagian kos peguam) tuan itu untuk saya jadikan benchmark dalam menentukan dan memilih quatation harga terbaik?

    Terima kasih.. 🙂

    Reply
    1. Jamal Post author

      Wsm, kos guaman dari mana-mana lawyer adalah sama, cuma kos pelbagai sahaja yang berbeza. Ia bergantung dengan tempat dimana pejabat lawyer, dan juga kepayahan untuk uruskan kes anda, contonhnya kes saya, lawyer yang mempunyai office di plaza damas, sri hartamas charge lebih mahal dari lawyer di klang. Tetapi tidak lah sampai terlalu mahal, kebiasaan beza dalam RM1000 sahaja.

      Yup, boleh dijadikan benchmark

      Reply
  2. Azira

    As-Salam En. Jamal,

    Baru-baru ini saya telah membuat pembiayaan semula (refinance) rumah yang saya duduki. Proses refinance ini hanya melibatkan pertukaran loan dr Bank A ke Bank B saja. Proses ini tidak melibatkan pertukaran SPA. SPA lama masih kekal diatas nama saya dan suami.
    Untuk makluman loan terdahulu saya combine loan bersama suami tetapi untuk refinance kali ini saya menggunakan nama saya sahaja. Jumlah yang saya refinance adalah RM280k sahaja.
    Semasa mengambil keputusan untuk refinance rumah saya, saya telah membuat pilihan untuk membayar sendiri kos penilaian (valuation) dan kos guaman. Apabila saya menerima invoice daripada pihak panel lawyer saya agak terkejut dimana saya dikenakan yuran sebanyak RM7,333.
    RM4,029 dari legal fee manakala RM3,304 adalah kos disbursement.
    Pelbagai yuran guaman telah dikenakan keatas saya antaranya :

    i. Entry & Withdrawal of Caveat RM350
    ii. Consent RM300
    iii. Loan / Facility Agreement Charge RM2,410
    iv. Deed of Mutual Covenants RM200
    v. Deed of Receipt and Reassingment (DDR)/Discharge RM300

    Menjadi persoalan saya adakah saya dikenakan caj yang berlebihan/ tidak munasabah atau sebaliknya. Memandangkan proses refinance rumah saya hanya melibatkan loan agreement dan tidak melibatkan pertukaran SPA?
    Sebagai pengguna apakah hak-hak saya memandangkan pengetahuan saya mengenai perkara ini adalah kosong.
    Perkara seperti ini membuatkan saya terfikir dengan pembeli rumah yang memasukkan kos guaman kedalam loan mereka. Biasanya jarang pihak bank atau peguam mengeluarkan invoice kepada pembeli ini. Dan dimana hak mereka untuk memastikan pihak peguam tidak mengenakan caj berlebihan.

    Saya mohon En. Jamal memberi pendapat. Sekian, terima kasih.

    (Mohon maaf dengan ayat saya berterabur dan bercampur aduk)

    Reply
    1. Jamal Post author

      Wsm, berdasarkan pengelaman saya refinance, mungkin mahal sedikit dalam RM1000++, antara punya ialah kemungkinan besar loan ini Islamic loan, lokasi lawyer tersebut, complexity kes hartanah anda, contohnya title belum pindah lagi dari developer, developer dah bankrupt

      Walaubagaimana pun, anda boleh cuba minta dikurang, selalunya mereka akan memberi sedikit diskaun, ada kenalan saya pernah dapat kurangan lebih RM2000.

      Reply
  3. tard

    salam en.jamal..sy telah membeli sebuah rumah low cost dengan harga lebih kurang RM44500 termasuk dengan insuran..bole x en.jamal tolong kirakan total bayaran guaman yg perlu sy bayar..sekian terima kasih..

    Reply
    1. Jamal Post author

      Boleh pakai calculator excel yang attached itu, btw ia cuma anggaran sahaja, bezanya tidak banyak

      Reply
  4. ana

    Salam terimakasih beri ilmu tampa ganjaran, , orang kita tak tahu mengenai kehendak bank untuk pinjaman perumahan , kita lihat banyak perumahan 1/2 juta bukan Bumiputera miliki kesian orang kita , banyak kan info perumahan yang rengkas dan mudah , , tkasih

    Reply
  5. onn

    Salam En.Jamal, berkenaan disbursement fee of RM1500 & misc valution fee of RM200 dalam calculator excel, adakah itu fixed amount atau contoh sahaja, apkah formulanya?

    Terima Kasih.

    Reply
  6. ijam

    Salam Tuan,

    Saya telah membeli rumah second hand, bernilai rm185,000, dimana loan 90%. Pinjaman telah lulus dan semua urusan telah selesai tanpa sebarang masalah.Saya telah membayar legal fee utk Loan dan Sale and Purchace Agreement. Walaubagaimana pun setelah 3 tahun, Legal firm telah menghubungi saya utk membayar additional legal fee utk “Loan of charge” dan Transfer on Title, kedua2 berjumpah lebih kurang rm2,500.. Adakah ini procedure biasa?
    Mengapa legal firm tersebut tidak menyatakannya dari awal dalam quotation semasa urusan jual beli dan pinjaman. Kenapa selepas 3 tahun? terima kasih Tuan.

    Reply
    1. Jamal Post author

      Wsm, Selalunya masa dalam pembelian dulu, masih lagi dalam master title dan kebiasaannya lawyer tidak masukkan kos transfer of title kerana biasanya mengambil masa yang lambat untuk developer menukarkan master title kepada individual title terutamanya high rise building. Jadi kos ini tidak diminta masa beli.

      Reply
  7. sean

    salam. sy merupakan seorang pegawai kerajaan. sy ingin membeli sebuah rumah 2nd hand dengan harga 210k. ini merupakan rumah pertama sy dan owner minta untuk menggunakan perkhidmatan peguam yang beliau carikan.
    blh x tuan tolong tunjukkan berapa bayaran peguam yang diperlukan dan pengiraannya?
    terima kasih

    Reply
    1. Jamal Post author

      Boleh download excel dalam tu ada cost of lawyers. Itu hanya anggaran tetapi tidak lari banyak sebab setiap lawyer mengenakan cost misc berbeza

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *