Kenapa Saya Beli Mentari Court : Strategy Saya

Kenapa Saya Beli Mentari Court : Strategy Saya

Disebabkan permohonan pinjaman saya sudah lulus. Sebagai tanda syukur kepadaNya, saya hendak berkongsi strategy atau rancangan saya berkaitan pembelian Mentari Court. Perancangan ini telah saya teliti semenjak akhir tahun 2013. Maka tahun ini saya laksanakan apa yang dirancang tahun lepas dengan sikit ubah suai jika perlu.

Asas Penilaian Mentari Court

Dalam pembelian hartanah, saya adakan checklist atau guideline tertentu agar dapat mengurangkan kesalahan dalam pembelian hartanah. Bagi saya, Mentari Court mempunyai perkara yang saya tidak patut beli iaitu jumlah bangungan melebihi 3 buah dan apartment jenis medium low. Mungkin dalam post yang akan datang, saya akan senaraikan checklist saya.

Walaubagaimanapun factor “support” dan “boom” membuat saya pertimbangkan Mentari Court. Yang paling penting ialah factor support yang mana jumlah sewa dapat bayar instalment serta kadar sewanya dalam lingkungan kemampuan iaitu sekitar RM900 to RM1500 dan lokasi berhampiran Komuter.

Dan dari segi “boom” pula, di situ terdapat kawasan lapangan yang akan dibangunkan kelak, apabila dibangunkan maka memenuhi konsep “riding the wave tide” iaitu harganya akan turut naik, sebagai contohnya Vista Angkasa di Pantai Dalam yang mana pembangunanan Bangsar South telah melonjak market value kepada RM400K++ sekarang, sedangkan pada dasarnya Apartment tersebut tidak layak untuk harga tersebut. Berhampiran situ juga, terdapat pembangunan PJ Icon City yang akan turut membantu kenaikkan sewa dan harga.

Ada beberapa perkara lagi yang saya teliti. Tetapi pada pendapat saya, Mentari Court bukanlah ‘good purchase’ untuk rumah pertama untuk pelaburan disebabkan factor high density yang mana kenaikkan tahunannya agak kecil.

Perancangan Saya Tentang Mentari Court

Sedikit background, saya membeli pada harga 170K dengan loan 70%(+5% MRTT), jadi loan RM120K = RM657 sebulan.

Subletkan

Saya bercadang untuk membeli 3 buah apartment ini dan kemungkinan besar akan disubletkan kepada pengusaha sublet di kawasan itu. Sebab anggap ini pure investment macam masuk kedalam ASB juga, tidak perlu urusan biar orang lain yang uruskan. Dipendekkan, pengusaha sublet boleh mendapat keuntungan sebanyak RM500 dan saya mungkin RM 100 sahaja selepas tolak maintenance.

Perlu diingat, saya tidak galakkan kepada yang baru dalam hartanah untuk subletkan hartanah anda kerana disini anda akan belajar menguruskan penyewa. Ada 1001 jenis masalah anda akan hadapi dan bakal memantangkan anda.

Apa Yang Saya Untung

Untung pertama ,Saya tidak perlu uruskan hartanah ini dan tidak perlu ambik tahu. Cuma pergi Mentari Court untuk membayar maintenance fees setahun sekali sahaja. Yang lain akan diuruskan subletter.
Untung kedua, Saya becadang untuk bersara dalam 5 tahun lagi. Dalam anggaran saya, hartanah ini akan appreciate 100% dalam tempoh 5 tahun ialah 350K atau mungkin lebih apabila pembangunan sekitar siap. Saya mungkin menjual salah satu apartment tersebut, yang mana boleh mendapat keuntungan atau lebihan sebanyak RM250K, dan mengunakan ini untuk langsaikan hutang dua lagi apartment yang jumlah hutang RM120K X 2 = RM240K.

Disimpulkan, kemungkinan besar sewa bulanan sudah meningkat kepada RM2000 sebulan pada ketika itu, dan saya dah mendapat RM4K sebulan bersih. Kemudian kedua apartment di Overdraftkan untuk standy credit sebanyak RM600K untuk tujuan pelaburan yang boleh mendapat cashflow bulanan or tahunan.

Saya berharap anda mendapat maksud yang saya hendak sampaikan ini, iaitu dengan cara saya ini anda tidak perlu menghempas pulas menguruskan hartanah tetapi keuntungan melebihi keuntungan daripada unit trust, ASB dan sebagainya yang mana risiko adalah rendah.

Disclaimer : Saya bukan pakar hartanah dan bukan pakar analisa hartanah. Saya memohon maaf andainya pandangan saya bertentang dengan anda. Ia adalah pandangan peribadi saya berdasar pengelaman dan ilmu hartanah yang sedikit ini.

 

 

 

6 thoughts on “Kenapa Saya Beli Mentari Court : Strategy Saya

  1. noris

    Mmg pelaburan di sini sgt baik..saya ada ambik 2 unit dgn harga yang sgt berbaloi..2012..150k dan 2013..143k..bukan lelong…
    Owner pertama agak terdesak menjual kerana nak mengubati penyakitnya.sedang dlm proses jual beli,beliau ,meninggal…tak sempat guna duit yang dapat..manakala owner ke 2 tersangat busy sbg eksekutif kat suatu syarikat besar..tak ada masa nak urus dan tak tau mcmn nak dapatkan keuntungan daripada unitnya…dijual kpd saya…bg saya sgt murah..Alhamdulillah…
    Setelah setahun kenguruskan sendiri unit berkenaan, sakitnya menguruskan penyewa..2014, kedua2 nya telah saya subletkan..senang..tak lagi sakit kepala…
    Tahun 2014 ni tak ada perancangan beli rumah sebab nak uruskan hal akhirat dahulu…
    Semoga Allah swt mengizinkan….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *