Jangan Kedekut Tak Nak Guna Agent Hartanah Untuk Cari Penyewa

Jangan Kedekut Tak Nak Guna Agent Hartanah Untuk Cari Penyewa

Satu sahaja nak update hari ini, memandang ada dua rumah saya akan ada kekosongan bulan depan. Saya nak berkongsi yang kita sebagai pelabur hartanah tidak perlu kedekut untuk mengunakan khidmat agent hartanah untuk tolong carikan penyewa.

Ini kerana

#1 – Agent hartanah mempunyai listing yang besar bakal penyewa yang bersesuaian dikawasan tersebut. Maka masa tidak berpenghuni dapat dikurang dan disamping itu kita hanya perlu beri spekfikasi bakal penyewa, mereka akan uruskan.

#2 – Bayaran mereka sekitar bersamaan 1 bulan to 1.25 bulan sewa sahaja untuk setahun. Tahun depan kalau penyewa tu masih lagi hendak menyewa, mereka akan berurusan direct dengan kita, sudah tidak perlu bayar agent .

#3 – Mari kita lihat siapa untung sebenarnya. Kalau harga rumah RM300K sekarang sewa RM1500. Kita akan bayar mereka baru RM1500. Tapi kita dapat kenaikan , kalau kenaiklan 10%, RM300K X 10% = RM 30K setahun.

#4 – Kita tidak perlu ambil or buat yang mana bukan kepakaran kita, mereka pakar untuk menyakin penyewa dengan harga kita tetapkan. Biarlah mereka berunding on behalf of kita,  kemungkinan besar kita tidak pandai berunding dan silap hari bulan, kita di loosing-end

Akhir sekali, pekara yang simple just keep it simple, jangan meremeh temeh urusan itu. Fokus kepada pekara yang besar dan penting iaitu untuk jadi Jutawan Hartanah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *