Category Archives: Hartanah

Akibat Bila Asyik Bawa Anak Uruskan Hal Rumah

BILA ASYIK BAWA ANAK BILA URUSKAN HAL RUMAH

Seminggu 2 kali saya akan hantar anak saya pergi tuisyen Kumon, apa yang menarik satu malam tu, secara spontan anak saya bertanya

Arissa  : Daddy, bila Arissa besar nanti, Daddy bagi kereta ini kat Arissa ye
Daddy  : Kenapa sayang, by time Arissa dah besar kereta ini dah buruk, dah tak sesuai lagi kot
Arissa  : Tak pa Daddy, sebab Arissa nak beli rumah besar, kereta pakai kereta ini jelah.
Daddy : Oooooo…

Continue reading

Formula Cara Pembelian Rumah Waktu Gawat

Formula Cara Pembelian Rumah Waktu Gawat

Banyak kawan-kawan tanya sesuai ke beli rumah tahun ni kerana rata-rata orang cakap jangan beli rumah tahun sebab harga rumah akan turun. Pagi ni saya nak kupas sedikit tentang cara pembelian rumah pada ekonomi gawat.

Fahami Dulu Elemen Rumah Di Waktu Gawat

Dalam pembelian rumah, ada dua element penting iaitu pinjaman perumahan dan harga hartanah yang dijual oleh penjual. Saya nak kupas sedikit dua element di waktu gawat

Continue reading

Lima Langkah Untuk Mendapat Penyewa Dengan Cepat : Teknik JamalLife

Lima Langkah Untuk Mendapat Penyewa Dengan Cepat : Teknik JamalLife

Lanjutan daripada facebook post saya berkaitan dengan seorang kawan saya yang menghadapi masalah untuk mendapat penyewa rumah bagi rumah sewa beliau di Kajang, yang mana rumah itu sudah dua bulan rumahnya tiada penyewa.

Benda yang paling best ialah selepas saya berkongsi cara saya, pada pagi esoknya, beliau ada sms sudah ada penyewa bayar deposit, walaupun saya tidak jangka secepat itu kerana selalunya kebanyakan orang bila diberi nasihat terutama yang free ini, diaorang ambil maklum sahaja. Tapi beliau terus BUAT , Alhamduliah happy ending.

Continue reading

Jangan Biarkan Rumah Anda Tidak DiSewakan

Ramai pelabur hartanah akan rasa pelik dengan pemilik rumah yang membiar rumah mereka dapat notis disebabkan tiada penghuni.

Nasib baik ini baru notis dari majlis, cuma tengok kalau notis dari bank untuk di lelong. Andainya anda muflis disebabkan rumah kena lelong kerana tidak berpenghuni, ini memang salah anda.

Continue reading

Jangan Benarkan Penyewa Tolak Deposit Untuk Bayaran Bulan Terakhir

JANGAN BENARKAN PENYEWA TOLAK DEPOSIT UNTUK BAYARAN BULAN TERAKHIR

Walaupun kita dapat penyewa yang pandai jaga rumah, tetapi deposit banyak digunakan knock-off seperti kerosakan dan bill tertunggak macam saya buat untuk penyewa yang baru pindah keluar ini.

Penyewa ni adalah penyewa yang bagus, bayar on-time dan siap cuci rumah bila nak pindah keluar, tetapi cuba tengok banyak juga kena tolak dari deposit sampa RM340.

 

Jangan Telefon Agent Hartanah Untuk Minta Tolong Jual Atau Sewa

Jangan Telefon Agent Hartanah Untuk Minta Tolong Jual Atau Sewa

Berdasarkan pengelaman saya, saya tidak nasihatkan untuk telefon atau sms agent rumah untuk tolong jual atau sewa rumah kita kecuali mereka yang sudah biasa dengan kita.

Biar kita buat post kat mudah.my yang simple2, biar mereka telefon kita.

Continue reading

Jangan Kedekut Tak Nak Guna Agent Hartanah Untuk Cari Penyewa

Jangan Kedekut Tak Nak Guna Agent Hartanah Untuk Cari Penyewa

Satu sahaja nak update hari ini, memandang ada dua rumah saya akan ada kekosongan bulan depan. Saya nak berkongsi yang kita sebagai pelabur hartanah tidak perlu kedekut untuk mengunakan khidmat agent hartanah untuk tolong carikan penyewa.

Continue reading