Category Archives: Urus Penyewa

Cara saya menguruskan penyewa

Lima Langkah Untuk Mendapat Penyewa Dengan Cepat : Teknik JamalLife

Lima Langkah Untuk Mendapat Penyewa Dengan Cepat : Teknik JamalLife

Lanjutan daripada facebook post saya berkaitan dengan seorang kawan saya yang menghadapi masalah untuk mendapat penyewa rumah bagi rumah sewa beliau di Kajang, yang mana rumah itu sudah dua bulan rumahnya tiada penyewa.

Benda yang paling best ialah selepas saya berkongsi cara saya, pada pagi esoknya, beliau ada sms sudah ada penyewa bayar deposit, walaupun saya tidak jangka secepat itu kerana selalunya kebanyakan orang bila diberi nasihat terutama yang free ini, diaorang ambil maklum sahaja. Tapi beliau terus BUAT , Alhamduliah happy ending.

Continue reading

Jangan Benarkan Penyewa Tolak Deposit Untuk Bayaran Bulan Terakhir

JANGAN BENARKAN PENYEWA TOLAK DEPOSIT UNTUK BAYARAN BULAN TERAKHIR

Walaupun kita dapat penyewa yang pandai jaga rumah, tetapi deposit banyak digunakan knock-off seperti kerosakan dan bill tertunggak macam saya buat untuk penyewa yang baru pindah keluar ini.

Penyewa ni adalah penyewa yang bagus, bayar on-time dan siap cuci rumah bila nak pindah keluar, tetapi cuba tengok banyak juga kena tolak dari deposit sampa RM340.

 

Bayar RM200 Pun Boleh Sewa

BAYAR RM200 PUN BOLEH SEWA

Saya nak kongsi cara saya ambil penyewa, selalunya saya guna “konsep memudahkan urusan orang, Allah SWT akan mudahkan urusan kita”.

Minggu lepas saya sewa salah satu rumah saya yang berharga sewa RM1700 sebulan, rumah ini dikawasan hot. Beliau bayar RM200 sahaja untuk masuk rumah dan baki akan dibayar kemudian.

Continue reading

Cara Saya Naik Sewa Rumah Tanpa Penyewa Sedia Ada Marah

Cara Saya Naik Sewa Rumah Tanpa Penyewa Sedia Ada Marah

Lanjutan daripada post di facebook saya, adalah lebih baik , sedikit saya ulas bagaimana saya naikkan sewa rumah sewa tanpa penyewa sedia-ada marah.

Saya dapat rasakan ramai yang mempunyai masalah ini dan masih menyewa rumah anda pada kadar sewa yang lama kerana bimbang penyewa tidak senang hati.

Continue reading

Penyewa Lambat Bayar Bill Elektrik – Cara Saya Uruskan

Penyewa Lambat Bayar Bill Elektrik  – Cara Saya Uruskan

Tadi ada kenalan tanya tentang masalah penyewa yang lambat bayar bill eletrik. Dilampirkan perbualan saya dengan kenalan tentang cara saya uruskan kes macam ini. Harap bermanafaat.

P/S : Perbualan ini dah dipotong pekara-pekara yang tidak berkaitan

Continue reading

Penyewa Lama Tolong Naikkan Kadar Sewa, Macam Mana Saya Buat ?

Penyewa Lama Tolong Naikkan Kadar Sewa, Macam mana Saya Buat ?

Memandangkan minggu lepas ada seorang kenalan saya bertanyakan macam mana hendak cari penyewa dengan kadar segera untuk apartment di Kuala Lumpur sedangkan beliau berkerja di Kelantan. Dan kebetulan pula salah seorang penyewa saya yang baru berumah tangga hendak pindah keluar hujung bulan ini kerana dapat kemudahan kuaters. Jadi saya hendak berkongsi satu lagi kisah cara saya naikkan kadar sewa rumah tanpa pening kepala.

Menguruskan rumah sewa satu dua biji, mungkin mudah, tetapi bila bilang rumah sewa sudah banyak, pengurusan rumah sewa akan jadi kelam kabut terutamanya bila jika belaku penukaran penyewa, jesteru itu ia memerlukan kita cari cara pengurusan lebih kreative yang menjimatkan masa. Ini belum lagi isu maintenance dan masalah kenakalan penyewa.

Continue reading

Always Minta Penyewa Cadangkan Tarikh Akan Bank-in Duit Sewa Jikalau Penyewa Minta Bayar Lewat Sikit

Tenant Management 101 – Always minta penyewa cadangkan tarikh akan bank-in duit sewa jikalau penyewa minta bayar lewat sikit.

Post hari ini ringkas sahaja dan post yang panjang saya akan karangkan pada hujung minggu terutamanya yang memerlukan pengiraan, mulai hari ini semua kes cara saya handle penyewa saya akan letakkan di bawah Tenant Management 101 supaya senang nak cari

Continue reading

Penyewa Senyum Gembira Bila Saya Naikkan Sewa? Biar Betul

Penyewa senyum gembira bila saya naikkan sewa? Biar betul

Dah macam tajuk harian metro agaknya. Berani saya katakan ramai pemilik rumah sewa di luar sana terasa berat hati untuk menaikkan rumah rumah sebab malas hendak ‘bergaduh’ penyewa atau takut penyewa terutamanya yang good paymaster akan move-out. Atau kalau naik pun, penyewa tidak berapa gembira. Sebab apa saya cakap macam tu, sebab saya adalah salah seorang daripada mereka pada seketika dulu.

Continue reading