Category Archives: Kewangan

Akibat Bila Asyik Bawa Anak Uruskan Hal Rumah

BILA ASYIK BAWA ANAK BILA URUSKAN HAL RUMAH

Seminggu 2 kali saya akan hantar anak saya pergi tuisyen Kumon, apa yang menarik satu malam tu, secara spontan anak saya bertanya

Arissa  : Daddy, bila Arissa besar nanti, Daddy bagi kereta ini kat Arissa ye
Daddy  : Kenapa sayang, by time Arissa dah besar kereta ini dah buruk, dah tak sesuai lagi kot
Arissa  : Tak pa Daddy, sebab Arissa nak beli rumah besar, kereta pakai kereta ini jelah.
Daddy : Oooooo…

Continue reading

Susun Semula Hutang : Bayaran Bulanan Yang Sama, Tapi Untung Lebih Sikit

car-loan-personal-loan

Susun Semula Hutang : Bayaran Bulanan Yang Sama, Tapi Untung Lebih Sikit

Sempena hendak menyambut Syawal bakal menjelang tiba, saya hendak berkongsi sedikit tentang kebiasaan saya buat pada awal tahun iaitu rancang susun semula hutang (Debt Consolidation). Moga coretan ini boleh membawa manafaat kepada yang baru berjinak dengan  Personal Finance.

Continue reading

Pengurusan Hutang : Cara Kurangkan Hutang Bulanan Dari RM3000 Sebulan Kepada RM0

Pengurusan Hutang  : Cara Kurangkan Hutang Bulanan Dari RM3000 Sebulan Kepada RM0

Ramai yang telah berjumpa dengan saya, menyatakan hasrat hendak mula membeli rumah sebagai pelaburan hartanah, namun ada segelintir yang stuck dengan kemampuan membuat pinjaman disebabkan terlalu banyak komitmen bulan yang perlu dibayar. Bagi saya perkara ini adalah normal dan banyak orang yang sedang menghadapi krisis ini saban hari disebabkan proses mendapat pinjamam terlalu mudah.

Continue reading

Maklumat Refinance Cash Out Terkini

MAKLUMAT REFINANCE CASH OUT TERKINI

Akhir tahun lepas kita digembarkan dengan cash out yang hanya diambil kira untuk maximum 10 tahun sahaja.

Contohnya kalau kita refinance pada RM300k@4.6% dan andainya baki ada RM100k. Baki RM100K loan akan dikira dan pembayarannya RM479 selama 35 tahun. 

Manakala cashout RM200k dikira max 10 setahun dan pembayaran selama 10 tahun jugak. Maksudnya kena bayar sebulan RM2082 selama 10 tahun.

Continue reading