Category Archives: Nota Kewangan

Nota dan produk berkaitan kewangan

Akibat Bila Asyik Bawa Anak Uruskan Hal Rumah

BILA ASYIK BAWA ANAK BILA URUSKAN HAL RUMAH

Seminggu 2 kali saya akan hantar anak saya pergi tuisyen Kumon, apa yang menarik satu malam tu, secara spontan anak saya bertanya

Arissa  : Daddy, bila Arissa besar nanti, Daddy bagi kereta ini kat Arissa ye
Daddy  : Kenapa sayang, by time Arissa dah besar kereta ini dah buruk, dah tak sesuai lagi kot
Arissa  : Tak pa Daddy, sebab Arissa nak beli rumah besar, kereta pakai kereta ini jelah.
Daddy : Oooooo…

Continue reading

Pengurusan Hutang : Cara Kurangkan Hutang Bulanan Dari RM3000 Sebulan Kepada RM0

Pengurusan Hutang  : Cara Kurangkan Hutang Bulanan Dari RM3000 Sebulan Kepada RM0

Ramai yang telah berjumpa dengan saya, menyatakan hasrat hendak mula membeli rumah sebagai pelaburan hartanah, namun ada segelintir yang stuck dengan kemampuan membuat pinjaman disebabkan terlalu banyak komitmen bulan yang perlu dibayar. Bagi saya perkara ini adalah normal dan banyak orang yang sedang menghadapi krisis ini saban hari disebabkan proses mendapat pinjamam terlalu mudah.

Continue reading

Maklumat Refinance Cash Out Terkini

MAKLUMAT REFINANCE CASH OUT TERKINI

Akhir tahun lepas kita digembarkan dengan cash out yang hanya diambil kira untuk maximum 10 tahun sahaja.

Contohnya kalau kita refinance pada RM300k@4.6% dan andainya baki ada RM100k. Baki RM100K loan akan dikira dan pembayarannya RM479 selama 35 tahun. 

Manakala cashout RM200k dikira max 10 setahun dan pembayaran selama 10 tahun jugak. Maksudnya kena bayar sebulan RM2082 selama 10 tahun.

Continue reading

Kenapa Pentingnya Tahu Edge Pricing Dalam Hartanah

Kenapa Pentingnya Tahu Edge Pricing Dalam Hartanah

Sambung daripada coretan sebelum ini tentang 50% Rule yang saya gunakan dalam menentukan harga yang patut saya beli. Hari ini saya hendak berkongsi pulak tentang Edge Pricing atau mungkin dalam Bahasa Melayu, Harga Tertinggi sebelum hartanah itu mengalami kenaikan mendatar.

Edge Pricing disini lebih merujuk kepada tahap maksima kemampuan membeli sesuatu hartanah oleh bakal pembeli

Continue reading

Sumber Modal Hartanah : Majikan Sebagai Ah Long, Dapat Rumah Percuma

Sumber Modal Hartanah : Majikan Sebagai Ah Long, Dapat Rumah Percuma

Lanjutan daripada post-post sebelum ini berkaitan jumlah duit yang diperlukan untuk membeli sebuah rumah dan kini pula mengenai sumber modal yang boleh diguna-pakai oleh anda.

Tajuk hari ini berkaitan sumber modal hartanah dari majikan. Seperti yang sedia maklum, kebanyakan majikan tempat anda kerja terutama Kerajaan dan syarikat besar menawarkan pakej pinjaman perumahan sehingga 100%. Ramai sudah tahu tetapi tidak ambil kesempatan ini.

Continue reading