Category Archives: Urus Hutang

Pengurusan hutang secara berhekmah

Susun Semula Hutang : Bayaran Bulanan Yang Sama, Tapi Untung Lebih Sikit

car-loan-personal-loan

Susun Semula Hutang : Bayaran Bulanan Yang Sama, Tapi Untung Lebih Sikit

Sempena hendak menyambut Syawal bakal menjelang tiba, saya hendak berkongsi sedikit tentang kebiasaan saya buat pada awal tahun iaitu rancang susun semula hutang (Debt Consolidation). Moga coretan ini boleh membawa manafaat kepada yang baru berjinak dengan  Personal Finance.

Continue reading

Saya Pun Refinance Rumah Yang Diduduki, Bijakkah Tindakan Saya ?

Saya pun refinance rumah yang diduduki, Bijakkah tindakan saya ?

p/s : Post ini di edit untuk blank off beberapa maklumat penting, harap maafkan

Ramai yang masih tertanya-tanya samaada adakah langkah yang bijak jikalau refinance rumah yang diduduki kerana ia akan menaikan bayaran bulanan dan tahap kemampuan kita akan semakin berkurangan disebabkan commitment rumah yang meningkat.

Sedangkan ramai pelabur tegar diluar sana yang menyifatkan rumah yang diduduki adalah liabiliti atau bebanan. Saya tiada komen berkaitan ini.

Continue reading

Best Betul Dengan Adanya Overdraft

Best betul dengan adanya Overdraft

Malam ini tiada pengkongsian, saja hendak post screenshot untuk membakar semangat kawan-kawan tentang kelebihan Overdraft account. Selalunya awal bulan saya akan uruskan semua payment, apatah lagi besok hendak balik kampung, jadi siap-siap settlekan hutang yang keliling pinggang ini, sempat juga saya screenshot overdraft account yang bersandarkan hartanah ni.

Continue reading

Pinjaman Susah Hendak Lulus ? Isteri Jadi Mangsa

Pinjaman susah hendak lulus ? Isteri jadi mangsa.

Malam ini saya hendak kongsi tentang pinjaman perumahan dan satu cara bagaimana hendak lulus pinjaman, mungkin juga boleh diguna pakai oleh rakan-rakan yang mempunyai masalah lulus pinjaman.

Ini adalah salah satu nasihat yang saya beri kepada seorang kenalan ketika sesi TT. Saya lebih penting wujudkan perancangan terlebih dahulu sebelum membuat sesuatu perkara. Kerana perancangan yang baik akan memberitahu “what to do next” supaya kita tidak akan stuck di kemudian hari dan skil hanya akan membuat atau mendapat sesuatu benda dengan mudah dan cepat.

Continue reading

Bahagian 2 : Perbelanjaan Mengunakan Sampul, Teknik Lama Tapi Masih Power

Bahagian 2 : Perbelanjaan mengunakan sampul, teknik lama tapi masih power

Ulasan daripada post yang sebelum ini, teknik perbelanjaan mengunakan sampul yang saya gunakan ini terbahagi kepada 2 bahagian iaitu

1) Knows your financial expenses
2) Perbelanjaan mengunakan sampul

Continue reading

Bahagian 1 : Perbelanjaan Mengunakan Sampul, Teknik Lama Tapi Masih Power

Bahagian 1 : Perbelanjaan mengunakan sampul, teknik lama tapi masih power

Hari ini saya hendak berkongsi berkaitan “Perbelanjaan Mengunakan Sampul” atau “Envelope Budgeting”. Teknik ini bukanlah perkara baru tetapi telah lama digunapakai oleh orang ramai dan banyak diajar oleh Financial Planner.

Saya ada menerima beberapa pertanyaan mengenai mereka yang berminat menceburi bidang hartanah dan tidak kurang juga berkaitan masalah kewangan. Jesteru itu elok saya berkongsi teknik ini yang diajarkan oleh kawan isteri saya ketika kami baru berumah tangga dan teknik ini banyak membantu kami dalam mengurus perbelanjaan.

Continue reading

Kawan adik saya kerugian puluhan ribu ringgit akibat terkena penipuan jerat cinta. Apa patut beliau lakukan ?

Kawan adik saya kerugian puluhan ribu ringgit akibat terkena penipuan jerat cinta. Apa patut beliau lakukan ?

Mula-mula saya malas hendak share al-kisah cerita ni sebab macam cerita dongeng, lepas tu bila fikir-fikir balik rasanya ramai orang senasib macam ini dan nanti kalau ada orang tanya macam mana nak buat kalau dah financially tercekik, boleh suruh baca post ini.

Cerita bermula begini , hujung minggu lepas hari Ahad, adik saya telefon tanyakan nasihat saya berkaitan kawannya yang sudah kena tipu cinta hati dan sekarang ni dihimpit hutang credit card dan hutang personal loan yang bertimbun.

Continue reading

Maximum refinance cash out tempoh sehingga 10 tahun sahaja, Apa alternatives yang ada ?

Maximum refinance cash out tempoh sehingga 10 tahun sahaja,  Apa alternatives yang ada ?

Disebabkan saya ada banyak bercerita berkenaan dengan refinance dan kelebihan refinance. Ruling baru ni kemungkinan besar mematikan cara biasa yang kita selalu buat.

Part 1 : Fahami new ruling dulu

Sekarang ni banyak bank telah implement new ruling daripada bank negara yang menghadkan tempoh pembayaran hasil lebihan daripada refinance kepada maximum 10 tahun dan tempoh pinjaman perumahan kepada  35 tahun.

Continue reading